MoskovaLife.com 6 Eylül 2010, Pazartesi   

MoskovaLife ANA SAYFA

MOSKOVA HARITASI

Maslenitse bugün başlıyor!

518573“Rusya’nın Hıderllezi” olarak adlandırabileceğimiz “Maslenitsa şenliği” bugün başlıyor. Kışa veda, ilkbahara merhaba şenliğiyle coşulacak... Gelecek Pazar akşamına  kadar temposu gittikçe yükselerek kutlanacak olan Maslenitsa boyunca her yerde “blini” yani Rus gözlemesi-krepi yenecek. Ortodoks Hıristiyanların “Büyük Oruç”undan bir hafta önce başlayan Maslenitsa ne demek? Kökü nereye uzanıyor? İşte sizin için hazırladığımız “Maslenitsa Rehberi”:

Ruslar için kışın kovulması, baharın buyur edilmesi demek olan "Maslenitsa"  haftası bugün başlıyor. Kızıl Meydan'ın dibindeki St. Vasili katedralinin önünde “Vasilevski Yokuşu”nda kurulan onlarca çadırda ilk bliniler bugün yapılıp afiyetle yenilecek, halk dansları herkesi coşturacak. Hafta sonuna kadar Moskova' nın neredeyse bütün büyük meydanlarında, maslenitsanın simgesi olan blini pişirilecek. Peki nedir maslenitsa?

Ruslar’ın daha doğrusu tüm Slav halklarının pagan kökeni olan ünlü bahar festivali Maslenitsa bu yıl 12-18 şubat arasında kutlanıyor. Bizdeki Hıdrellezi andırır şekilde ateş yaklıyor, "çuçulka" yani bostan korkuluğu yapılıp yakılıyor. Tabii ki hafta boyunca her yerde Maslenitsa’nın simgesi olan blini, yani krep yenecek. “Kışa veda, bahara merhaba” şenliği olan Maslenitsa’yı Rusya’nın hangi şehrinde olursanız olun aman es geçmeyin. Hele Moskova’da kırmızı havyarlı bliniyi yemeden bu haftayı tamamlamayın. Moskova’da her yıl Maslenitsa dönemlerinde genelde Kızıl Meydan’ın St. Vasili Kilisesi’ne (nehir tarafı) bakan kıyısında panayır kurulur. Bu yıl da istisna olmadı. Hem blini yemek, hem de geleneksel Rus şarkılarının, danslarının damgasını vurduğu gösterileri izlemek için muhakkak uğrayın. Bir de hafta sonu Kalomonskoye, Fili, Sad Ermitaj  parklarındaki panayırlara mutlaka uğrayın. Blininizi biraz tereyağı, biraz smetana, bol miktarda da kırmızı havyar ile Türk usulü “dürüm” yapın ve afiyetle yiyin. Her ne kadar havalar Moskova’da henüz bahara çok yakın olmadığımızı söylese de, kiminin “Hıdırellez”, kiminin “Rus Mardi Grass’ı”, kimilerinin de “Rus usulü karnaval” dediği Maslenitsanız baharın müjdecisi olarak kutlu olsun.

Maslenitsa kutlamaları gelecek hafta sonunfda zirveye çıkacak. Cumartesi ve pazar günleriniz için şimdiden plan yapın. Bİz de size, Moskova'nda nerede hangi etkinlikler olacağını hafta içinde duyurmaya devam edeceğiz!

8.2.2010

 

 
© 2010 Moskova Life
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Top of Page