‘Simit’in Rusya’daki üç muadili

Bizde simit denince akan sular durur… Gevrek, bol susamlı bir simide, hele yanında peynir ve de çay varsa “hayır” diyecek birine rastlamak zordur.

Rusya’da da simitle eşdeğer lezzetler var. Hem de boyut boyut. İrili ufaklı. Elbette tadı farklı, ama biçiminden bir benzerlikle teselli bulabilirsiniz.

Üstelik kendine has tatlarına da meftun olmanız işten bile değil:

“Baranki”, “bubliki” ve “suşki”. İşte Rusların, özellikle de çocukların vazgeçemediği, buğday unuyla pişirilen peksimet türleri.

Baranka, yani “teker”, ilk kez Çar Petro döneminde resmi kayıtlara girmiş bir yiyecek. Belarus kökenli olduğu tahmin edilen simit biçimindeki orta sert peksimet bugün de küçük çocukların en sevdiği yiyeceklerden biri. 7 ila 10 santimetre arasında çapa sahip barankalar 1,5-2,5 santimetre kalınlığında.

Adına şarkılar yazılan “bubliki” ise Odessa’dan çıkmış ve tüm eski Sovyet coğrafyasına yayılmış, bizdeki simit-poğaçayı andıran, üstü haşhaşlı, barankaya göre daha yumuşak bir yiyecek.

Suşka ise, adından da anlaşılacağı üzere daha kuru bir yiyecek. Barankalardan daha küçük pişirilen minik halka şeklindeki suşkalara “Rus krakeri” demek de mümkün. Diş çıkaran çocukların baranka ve suşkaya bayıldığını da söylemek gerek. Ama özellikle çay seven yetişkinler de afiyetle tüketebilir.

Cenk BaşlamışMedya Günlüğü

Share Button