Moskova’da yabancı kiracılar kimler?

Moskova’da 2020 yılında her 10 elit konuttan altısı Rusya vatandaşları tarafından kiralandı. Danışmanlık şirketi Savills’in araştırmasını haberleştiren RBC gazetesi, piyasada yabancılara kıyasla Rusların payının 20 puan birden arttığını yazıyor.

Araştırmaya göre, Rusyalı kiracıların payı son bir yılda yüzde 26’dan 58’e çıkarken, yabancıların payı yüzde 74’ten 42’ye geriledi.

Moskova’da en çok elit konut kiralayan ülke vatandaşları yüzde 7’lik payla Fransızlar oldu. Hem Almanların, hem de İtalyanların payı yüzde 4. ABD, Kazakistan, Japonya ve İngiltere gibi ülkelerin vatandaşları da piyasada yüzde 2’şerlik yer tutuyor.

Araştırmada, başkentten ayrılan yabancı ve Rusyalı kiracılar nedeniyle elit konut piyasasında arz fazlasının meydana geldiği ve bunun da kiraları aşağı yönde baskıladığı belirtiliyor. Buna göre, 2020 ekim-aralık ayları arasında aylık ortalama kira yüzde 5’lik düşüşle 327 bin rubleye geriledi (4 bin 450 dolar).

Yabancıların elit konut piyasasındaki payının azalmasında rol oynayan en büyük etken ise pandemi. Salgının yayılımını durdurmak için ülkeler arası seyahatlere sınırlama getirilmesi, pek çok iş adamı ve beyaz yakalıyı eve dönüş yapmaya zorluyor.

Share Button